Alles over de as van een overledene 

De dood is helaas onvermijdelijk, en wanneer er een dierbare overlijdt, worden nabestaanden vaak geconfronteerd met een hoop emotionele beslissingen. Een van de belangrijkste beslissingen die genomen moet worden is wat er moet gebeuren met de stoffelijke resten. Steeds vaker wordt er gekozen voor crematie. In dit artikel gaan we dieper in op de as van een overledene. We kijken hierin naar hoe de as eruit ziet, hoeveel as een overledene produceert en wat er gedaan kan worden met de as van een overledene om deze te gedenken.

 

Het crematieproces

Tijdens het crematieproces wordt het lichaam van de overledene blootgesteld aan een intense hitte van tussen de 800 en 1000 graden Celcius. Deze temperaturen zorgen ervoor dat het stoffelijke overschot van de overledene verbrandt, en dat er uiteindelijk alleen as overblijft. De as die overblijft bestaat voornamelijk uit calciumfosfaat, een wit poederachtig mineraal. De as wordt vervolgens verzameld en in een urn gedaan. Hierna wordt het overgedragen aan de nabestaanden die vervolgens een keuze kunnen maken over wat ze precies met de as willen doen. 

 

Hoe ziet as eruit na crematie?

Na crematie wordt het lichaam van de overledene tot een poederachtige substantie met een lichte kleur, vaak wit tot lichtgrijs gevormd. De textuur van het as is fijn en zacht, als zand of poedersuiker. Tijdens het vermaalproces worden zelfs botten tot een zachte massa vermalen. Met een lichte tint en poederachtige consistentie biedt de zorgvuldig verwerkte as nabestaanden de mogelijkheid om een blijvende herinnering te maken aan hun dierbare overledene op een respectvolle, en voor hun gedenkwaardige manier. 

 

Hoeveel as produceert een overledene?

De hoeveelheid as die overblijft nadat een lichaam gecremeerd is, is afhankelijk van een aantal factoren. Een van die factoren is het gewicht van de overledene op moment van overlijden. Iemand die wat zwaarder was bij leven, zal uiteindelijk wat meer as produceren. Ook de lichaamssamenstelling van de overledene draagt bij aan de hoeveelheid as die een overledene produceert. Gemiddeld genomen blijft er ongeveer 3 tot 4 kilogram as over na het crematieproces.

 

Wat kan er allemaal met de as van een overledene worden gedaan?

Nadat de as vrijgegeven is, zijn er vele opties voor de nabestaanden om het te laten verwerken. Een aantal van deze keuzes zijn:

 

  • Urnen: De meest voorkomende keuze is dat de as in een urn wordt geplaatst. Deze is verkrijgbaar in diverse materialen en kan thuis bewaard worden. Bij Bronzen Beelden Winkel vindt u enkele zeer bijzondere bronzen urnen voor in huis. 

    Ook wordt er steeds vaker voor gekozen om de urn / asbuis te verwerken in een beeld. Vaak wordt er een beeld gekozen, waarbij de nabestaanden iets van de overledene in herkennen.  Zo creëert u een mooie plek om iemand te gedenken. 
    Lees ook: wat te doen met as? bijzondere asbestemming tuin, gedenksteen voor thuis

  • Gedenkplaats of Columbarium: Er kan ook gekozen worden om een gedenkplaats in te richten op de begraafplaats waar de as in een urn bewaard wordt. Dit wordt ook regelmatig thuis gedaan. 

  • Verstrooien: Nog een veel voorkomende keuze voor de as van een overledene. Vaak wordt (een deel van) de as uitgestrooid op een voor de overledenen speciale locatie. Echter dient hierbij wel rekening gehouden te worden met de wet-en regelgeving. Dit mag namelijk niet overal.

  • Gedenksieraden: As kan ook worden gebruikt om assieraden te maken, zoals ringen, hangers of armbanden. Nabestaanden kunnen op deze manier een tastbare herinnering bij zich dragen.

as overledene in tuin

 

Bekijk onze categorieën om iemand te gedenken

Klik op een afbeelding om naar de  categorie te gaan

thuis gedenken    tuin gedenksteen    Grafdecoratie om iemand te gedenken op de begraafplaats

ideeën asbestemming    alternatief voor grafsteen    huisdier gedenken

Bronzen grafletters    bronzen gedenkplaat, plaquette van brons voor op het graf

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel