Kan een fontein in de winter buiten blijven staan?

Het geluid van kletterend water creëert een speels en levendig effect in de tuin. Het is dan ook niet zo gek dat bronzen waterornamenten en fonteinen behoren tot de meest populaire beelden uit onze collectie. Of u nu op zoek bent naar een klassieke vorm of een moderne fontein: bij ons vindt u het allemaal. Met een fontein in de tuin worden de lange zomeravonden nóg gezelliger, maar wat moet u met de fontein doen in de winter? Kan een fontein in de winter buiten blijven staan? Het antwoord op die vraag is ja, maar dan zult u de fontein wel goed moeten prepareren zodat hij winterklaar is. Hoe u dat doet, leest u in dit artikel.
 

Lees hier hoe u een fontein winterklaar maakt
 

Verwijder de pomp uit de fontein

De pomp van een fontein wordt gebruikt om het water naar boven te stuwen. In de wintermaanden kan het water echter gedeeltelijk of volledig bevriezen. Wanneer de pomp dan nog is aangesloten op de fontein, kan dit ernstige schade opleveren. Bevroren water in de pomp kan leiden tot gaten en scheuren in het materiaal. Tevens kan bevroren water de pomp niet verlaten, omdat de spuitgaten van het ornament té klein zijn. Hierdoor zal de pomp verstopt raken, en in de zomermaanden hoogstwaarschijnlijk niet meer naar behoren werken. De pomp uitzetten is niet voldoende om deze problemen te voorkomen. U zult de pomp volledig moeten verwijderen, en binnenshuis moeten opslaan totdat het voorjaar aanbreekt.
 

Maak de bronzen fontein schoon

Om de fontein zo mooi mogelijk te houden, raden wij u aan om de fontein schoon te maken en in de onderhoudswas te zetten voordat de winter begint. Wanneer u de fontein niet schoonmaakt, kan er een groene aanslag op het brons verschijnen (komt niet vaak voor maar kan). Deze aanslag is niet schadelijk voor de fontein, maar zorgt voor een oude, verweerde look. Vindt u deze look juist prachtig? Laat de aanslag dan vooral zitten. Wanneer u de fontein liever glanzend wilt houden, gebruikt u een beetje lauw water en een spons om het brons schoon te maken. Maak ronde, zachte bewegingen met de spons om het vuil van de fontein te verwijderen.
 

Strijk de fontein in met boenwas

Om uw bronzen fontein te beschermen tegen de koude temperaturen, is het slim om uw fontein te bestrijken met boenwas. In onze webwinkel vindt u onderhoudssets voor brons, met daarin een schoonmaakspons, een poetsdoek en de eerder genoemde boenwas. Deze boenwas brengt u, in kleine mate, aan op het beeld. Gebruik vervolgens de poetsdoek om de was over het beeld te verspreiden. Let op dat u niet teveel kracht zet op de doek. Hoe zachter u wrijft, hoe minder het brons zal worden aangetast. Ziet u niet voldoende resultaat? Dan kunt u altijd nog harder wrijven, of meer boenwas gebruiken.
 

Dek de fontein af met een doek

Heeft u de pomp verwijdert en het brons schoongemaakt? Dan is de fontein klaar voor de barre wintermaanden. Onze bronzen fonteinen hebben geen bedekking nodig om de winter te overleven, maar uit ervaring weten we dat veel klanten toch hun fontein graag willen afdekken. Een fontein is immers een dure aankoop, waar u vele jaren van wilt kunnen genieten. Voor een beetje extra bescherming, kunt u uw fontein bedekken met een vorstdoek tot het voorjaar.

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel