Wat zeg je op een begrafenis? Tips toespraak uitvaart

Het kan iedereen een keer overkomen: een naast familielid of een goede vriend of vriendin komt te overlijden. U wordt gevraagd om een toespraak te houden of u wilt zelf graag herinneringen ophalen aan de overledene om deze te gedenken. Maar wat zeg je op een begrafenis?

 

Een goede structuur van uw toespraak tijdens de uitvaart

De basis van een goede toespraak, ook als dat een speech op een begrafenis is, is een goede structuur van de tekst. Maak de toespraak niet te lang, vier minuten is al behoorlijk lang. Zorg voor een mooie openingszin die meteen de aandacht pakt. U kunt beginnen bij de impact die het overlijden op u heeft gehad of hoe u afscheid hebt genomen van de overledene. Sluit uw inleiding af met de kernboodschap van wat u wilt zeggen op de begrafenis en werk die in de volgende alinea’s verder uit met de verhalen en anekdotes die daar het beste bij passen. U kunt afsluiten door terug te komen op uw kernboodschap van het begin en tot slot vertellen wat u het meeste gaat missen van de overledene.

 

De inhoud van wat u zegt op een begrafenis

Vertel aan het begin wie u bent en wat uw relatie met de overledene was. Ook al bent u naaste familie, dan is het nog niet zeker dat iedereen u kent. Bent u de spreker namens de familie, dan is het gebruikelijk om chronologisch door het leven van de overledene te gaan met alle hoogte- en dieptepunten. Dat kan een goede aanpak zijn, maar wanneer u het anders wilt doen, is dat natuurlijk ook prima.

Bent u een collega, vriend of studiegenoot, kies dan voor een aantal anekdotes die typerend waren voor hem of haar of die uw relatie kenmerkten. De aanwezigen bij de begrafenis herkennen de overledene in de anekdotes en dit helpt bij de verwerking. Wilt u ingaan op negatieve gebeurtenissen of eigenschappen, let dan extra goed op hoe u dat formuleert. Er hoeft niets onder het tapijt geveegd te worden bij wat u zegt op de begrafenis, maar dit is niet het moment om vetes uit te vechten of de nadruk te leggen op vervelende eigenschappen. Hebt u moeite om een mooi einde te formuleren, kies dan een gedicht dat onder woorden brengt wat u voelt.

 

Een condoleance cadeau om te zeggen wat u voelt

Met een toespraak kunt u aangeven wat de overledene voor u heeft betekend, maar dat kan ook op andere manieren. Bijvoorbeeld door het geven van een condoleance cadeau. Bij Bronzen Beelden Winkel vindt u diverse kleine beeldjes waarmee u een tastbare herinnering en steunbetuiging kunt geven. U kunt zo'n beeldje geven bij de begrafenis om te zeggen wat u voelt, maar ook een half jaar of een jaar later, als een manier om de sterfdatum te gedenken.

 

Bekijk onze categorieën om iemand te gedenken

Klik op een afbeelding om naar de  categorie te gaan

thuis gedenken    tuin gedenksteen    Grafdecoratie om iemand te gedenken op de begraafplaats

ideeën asbestemming    alternatief voor grafsteen    bronzen gedenkplaat, plaquette van brons voor op het graf

        

Bekijk ook onze geschenken bij overlijden

Klik op een afbeelding om naar de  categorie te gaan

troost cadeau overlijden dierbare    condoleren geschenk bij gedenken dierbare    herinnering bij overlijden dierbare

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel