Hoe lang na het overlijden wordt het testament geopend?

Tegenwoordig is het eigenlijk niet meer gebruikelijk om een testament echt te ‘openen’, met alle erfgenamen erbij. Wel wordt een testament na iemands overlijden aan de belastingdienst overhandigd. Dit heeft te maken met het controleren van zaken als de erfbelasting. Als erfgenaam kunt u een testament wel opvragen bij de notaris. Dit kan meteen na het overlijden van een persoon. Hoe lang het duurt voordat een testament wordt geopend na het overlijden, ligt er dus vooral aan wanneer de erfgenamen zich melden. 

 

Openen van een testament na overlijden

Het is belangrijk om te weten dat het initiatief voor het zogenaamde openen van het testament dus bij de erfgenamen ligt, en niet bij de notaris zelf. De notaris heeft immers geen weet van het overlijden van zijn cliënten, en zal nooit uit zichzelf de nalatenschap afhandelen. Ook wanneer u geen familie van de overledene bent, maar vermoedt dat u erfgenaam of executeur bent, kunt u een kopie van het testament aanvragen. Weet u niet zeker of er een testament is of waar de overledene dit heeft laten opstellen? Dan kunt u terecht bij het Centraal Testamenten Register. Dit kan via een notaris, of u kunt zelf een schriftelijk verzoek indienen. In het CTR is opgenomen of iemand een testament heeft opgesteld, en waar en wanneer dit is gebeurd. De inhoud van een testament wordt niet opgenomen in het CTR.

 

Testament openen uitstellen

In sommige gevallen is het mogelijk om het openen van een testament uit te stellen. Dit gebeurt altijd in opdracht van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn wanneer iemand onterft wordt, maar de overledene niet wil dat deze persoon dit vóór de uitvaart te weten komt. Het openbaar maken van het testament kan in zo’n geval met een week uitgesteld worden. In de meeste gevallen zal het testament echter voor de begrafenis of crematie geopend worden. Op deze manier is er altijd de mogelijkheid om aan de wensen van de overledene met betrekking tot zijn of haar uitvaart te voldoen. Zo hebben sommige mensen bijvoorbeeld de wens om hun as op een bepaalde plek te laten uitstrooien. Door het testament tijdig openbaar te maken, kan deze wens in vervulling worden gebracht.

 

Na het openen van het testament

Sommige mensen nemen in hun testament juist op dat ze graag willen dat hun as bewaard wordt. Dit kan op verschillende manieren, maar veel mensen kiezen ervoor om de as een waardig plekje in of rondom het huis te geven. Zo is de overledene altijd nog een beetje dichtbij. Dit kan bijvoorbeeld met de asbeeldjes of gedenktekens van Bronzen Beelden Winkel. Wij bieden een ruim assortiment aan mooie bronzen beelden voor binnen of buiten. In het beeld of in de sokkel is plaats voor de as van een overledene. Die hoeft u niet zelf in het beeld te plaatsen: onze ervaren kunstenaars zorgen ervoor dat dit op een zorgvuldige manier wordt gedaan. We nemen u graag alle zorg uit handen voor het creëren van een mooie laatste rustplaats voor uw dierbaren.

 

 

Bekijk onze mooie bronzen beelden als aandenken overledene categorieën

Klik op een afbeelding om naar de categorie te gaan

Abstracte tuinbeelden     Figuratieve beelden als tuindecoratie     Tuinbeeld liefde

Rodin beelden brons     Kinderbeelden voor in uw tuin     tuinbeelden vrouw

Tuinbeelden op bankje     Grote tuinbeelden     Tuinbeeld vogel

Tuinbeeld dieren     Waterornamenten     Zonnewijzers

thuis gedenken        Grafdecoratie om iemand te gedenken op de begraafplaats

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel