Alles over aflopende grafrechten

Wanneer de rechten voor een graf aflopen, kunt u er voor kiezen om deze rechten te verlengen. Vaak kan dit per jaar, per 5 jaar of per 10 of 20 jaar, dit is afhankelijk van de gemeente. Ook kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de aflopende grafrechten niet te verlengen en afstand te doen van het graf, het graf wordt dan in eerste instantie bovengronds geruimd. Dit betekent dat het gedenkteken om iemand te gedenken wordt weggehaald en er vaak een vers laagje aarde over het graf komt. Het graf wordt pas ondergronds geruimd wanneer het graf weer opnieuw is uitgegeven.

Wanneer u te maken krijgt met aflopende grafrechten, zijn er verschillende dingen die u kunt doen. Deze zijn hier kort opgesomd, maar worden ver op de pagina beter uitgelegd. 

  • U kunt afstand doen van het graf, u heeft dan ook geen zeggenschap mee over de stoffelijke resten, deze worden vaak herbergraven in een verzamelgraf op de begraafplaats. 
     
  • Echter kiezen ook veel mensen bij aflopende grafrechten echter voor een crematie. Dit kan in overleg met de begraafplaats.
    De stoffelijke resten worden gecremeerd. De as kan vervolgens worden uitgestrooid of bewaard worden in urn of verwerkt worden in een asbeeld. Het plaasten van de as (urn) van de overledene in een sokkel / asbeeld is dat niet direct heel confronterend is. Uw dierbare is op deze manier wel dichtbij in de vorm van een bijzondere asbestemming in uw tuin. Neem gerust contact op voor meer informatie. 

 

Wanneer lopen grafrechten af?

Grafrechten lopen af wanneer de huurperiode van een graf voorbij is en niet meer verlengd wordt of kan worden, of wanneer de nabestaanden afstand doen van het graf. Ook kan het voorkomen dat een begraafplaats sluit, of dat een grafmonument kapot gaat en de nabestaanden dit niet willen laten repareren. Een graf mag nooit zomaar geruimd worden. Dit moet minstens één jaar van te voren met de nabestaanden besproken worden. Op deze manier heeft u genoeg tijd om te bedenken wat u wil doen met de stoffelijke resten van uw dierbare.

 

Grafruiming: herbegraven of cremeren

U kunt ervoor kiezen om de overledene te laten herbegraven na een grafruiming. Dit kan op twee manieren: de overledene kan in hetzelfde graf worden herbegraven, maar dit brengt wel aanzienlijke kosten met zich mee. Ook moeten er nieuwe grafrechten gekocht of gehuurd worden. De tweede optie is dat de stoffelijke resten worden begraven in een zogenoemd ‘verzamelgraf’ op de begraafplaats. Dit heet ook wel een knekelgraf. Zoals de naam al aangeeft, worden in dit soort graven de stoffelijke resten van verschillende personen verzameld. Begrijpelijkerwijs is dit voor veel mensen geen prettig idee.

 

Crematie na aflopende grafrechten

Als u de overledene niet wil herbegraven, is het ook een optie om de stoffelijke resten te laten cremeren. U bent vervolgens vrij om met de as zelf een gepaste herdenkingsplek in te richten. Dat kan in uw eigen huis of tuin. U kunt bijvoorbeeld een mooi gedenkbeeld in uw achtertuin plaatsen, waar een urn met as inpast. Op deze manier is uw dierbare altijd dichtbij en kunt u wanneer u wilt even stilstaan bij zijn of haar gedenksteen. lees ook kosten kosten cremeren na aflopende grafrechten

 

Gedenkplek na grafrechten die aflopen

Bent u na het aflopen van de grafrechten op zoek naar een mooie nieuwe plek voor uw overleden dierbaren? Dan bent u bij Bronzen Beelden Winkel aan het goede adres. Wij hebben maken namelijk verschillende soorten asbeelden en gedenkstenen. Deze kunt u zowel in huis als in de tuin plaatsen. De urn met de as van de overledene kan bijvoorbeeld geplaatst worden in een holle sokkel, waar bovenop we een mooi gedenkbeeld naar keuze plaatsen. Dit beeld kunt u in uw tuin plaatsen, omringd door bloemen, zodat de overledene een prachtige laatste rustplaats heeft.

Bij het maken van onze asbeelden en gedenktekens neemt Bronzen Beelden Winkel u alle zorg uit handen: wij zorgen ervoor dat de urn van de overledene op zorgvuldige manier wordt geplaatst in het beeld dat u uitkiest. Bij kleine asbeeldjes kunt u deze gemakkelijk zelf vullen met de as van uw dierbare. Samen creëren we op deze manier een prachtig, waardig gedenkteken voor uw dierbaren.

Bekijk ook onze gerelateerde pagina: Wat te doen met as?
 

Bekijk onze categorieën om iemand te gedenken

Klik op een afbeelding om naar de  categorie te gaan

thuis gedenken    tuin gedenksteen    Grafdecoratie om iemand te gedenken op de begraafplaats

ideeën asbestemming    alternatief voor grafsteen    huisdier gedenken

 

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel