Wat is een zonnewijzer en hoe werkt een zonnewijzer? Informatie over zonnewijzers

Met een zonnewijzer wordt door middel van de zon de tijd aangewezen. Een zonnewijzer bevat meestal een vlak of schijf waarop je de tijd kunt lezen doordat de schaduw hierop valt.
 

wat is een zonnewijzer

De schaduw die op een zonnewijzer valt geeft de tijd  aan
 

Hoe werkt een zonnewijzer?

Een schaduw van een object verandert constant van richting omdat de aarde om zijn as draait. Wanneer de schaduw naar het noorden wijst, is het exact 12:00 's middags. De zon staat dan precies boven de meridaan op de hoogste stand van de dag. Van daaruit kunnen de uurlijnen worden ingedeeld zodat de schaduw het uur aan kan geven.

Het voorwerp dat de schaduw geeft is bij de meeste zonnewijzers een poolstijl. Deze zogenaamde poolstijl moet evenwijdig aan de aardas staan. De stijl wijst dan naar het noorden, naar de pool, in een hoek met het grondvlak gelijk aan de breedtegraad. Bij sommige type zonnewijzers staat de schaduwgever loodrecht op het vlak met de uurlijnen. Dan heet het voorwerp dat de schaduw aangeeft een gnomon.
 

Diverse soorten zonnewijzers

equatoriale zonnewijzerEr zijn verschillende soorten zonnewijzers. Bijvoorbeeld de equatoriale zonnewijzer. Bij dit soort zonnewijzers zijn de uurlijnen op de band evenwijdig met elkaar en ze staan op gelijke afstand van elkaar. Rechts ziet u een voorbeeld van een equatoriale zonnewijzer. U kunt deze afgebeelde equatoriale zonnewijzer online bestellen bij Bronzen Beelden Winkel.

 

 

verticale zonnewijzerEen ander type zonnewijzer is de verticale zonnewijzer. Een verticale zonnewijzer staat op een verticaal vlak, bijvoorbeeld tegen een muur. De 12-uurlijn is dan altijd een verticale lijn. Verticale zonnewijzers zijn alleen bruikbaar tegen een muur die precies naar het zuiden gericht is, anders heeft u hulp nodig van een zonnewijzerdeskundige om de zonnewijzer helemaal goed in te stellen. Links ziet u een voorbeeld van een verticale zonnewijzer welke u bij ons online kunt bestellen.
 

Hoe een zonnewijzer richten en instellen

Bekijk hiervoor onze aparte pagina hoe stel ik een zonnewijzer in. Tevens vindt u meer informatie op wijzerweb. Hier vindt u nog meer informatie hoe een zonnewijzer instellen werkt.
 

Terug naar zonnewijzers

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen? Bel ons gerust
Uitsluitend op afspraak geopend

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2021 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel