Navigatie

Hoe stel ik een zonnewijzer in?

Ver voordat we afhankelijk werden van moderne apparatuur om de tijdsaanduiding aan te geven, was er door onze voorouders al een methode ontwikkeld om te weten hoe laat het was. Dat deed men door het gebruik van een zonnewijzer. Hoewel we hier niet meer van afhankelijk zijn, treffen we dit attribuut nog geregeld in tuinen aan. En dat is goed te verklaren, omdat het een bijzondere uitstraling heeft wat versterkt wordt door de geschiedenis erachter. Hebt u er één in de tuin staan? Dan vraagt u zich wellicht af hoe u deze wijzer instelt.

Eerst is het van belang om te weten te komen hoe het eigenlijk werkt. Een zonnewijzer bestaat uit een plaat en een wijzer. Op de plaat staan cijfers aangegeven als Romeinse cijfers. Het maakt gebruik van zonlicht en schaduw. Waar zon schijnt, is ook schaduw te vinden. En die schaduw geeft de tijdsaanduiding aan. Uiteraard verandert de schaduw doorlopend, omdat de aarde immers altijd in beweging is en om de zon draait. Tip: Wanneer u de zonnewijzer in de tuin zet, is het handig dat het op een zo zonnig mogelijke locatie komt te staan voor een optimale werking.

 

Equatoriaal of verticaal

We maken onderscheid tussen een equatoriale en een verticale zonnewijzer. Een equatoriale zonnewijzer is een staande zonnewijzer die op een sokkel te plaatsen is. Hiervan moet de punt naar het noorden zijn gericht, net als bij een kompas. De schaduw valt dan precies op het midden van de urenverdeling. Een verticale zonnewijzer geeft minder vrijheid. Het levert een beperking op qua locatie. De muur moet altijd precies naar het zuiden zijn gericht om de wijzer goed te laten werken. Het cijfer 12 vindt u hier onderaan de plaat.

 

Instellen van de tijd

Houd er rekening mee dat de zon zelf natuurlijk geen onderscheid maakt in zomer- of wintertijd. Hij duidt puur het zonne-uur aan. De kloktijd loopt in ons land altijd voor op de zonnetijd, waarbij er verschillen zijn te vinden tussen het oosten en westen van ons land. Een zonnewijzer in Middelburg moet dus net wat anders afgesteld worden dan een zonnewijzer in Stadskanaal. Dat komt omdat de aarde in een elliptische vorm om de zon heen draait, waardoor er een correctie gemaakt moet worden. De zonnetijd kan afhankelijk van de locatie waar u woont en de datum variëren tussen de +14 en -16 minuten.

Een voorbeeld: Stel u woont in Hoogeveen (Drenthe) en het is vandaag 28 juni. Dat betekent dat de zomertijd geldt. Als we naar dit kaartje kijken, dan is af te lezen dat de kloktijd 37 minuten voorloopt op de zonnetijd. En daar moet u dan nog een uur bij optellen, vanwege de zomertijd. Het daadwerkelijke verschil is dus 1 uur en 37 minuten. Als het 14:00 uur is in kloktijd, dan betekent het dat de zonnewijzer 12:23 uur aan moet wijzen.

 

Mocht u dit te ingewikkeld vinden, dan kunt u altijd een zonnewijzerdeskundige raadplegen voor informatie en/of voor het instellen van de wijzer. 

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Bel ons of neemt contact op via WhatsApp

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd

TIJDELIJKE KORTING TOT 31 MAART

Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2019 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel