Hoe werkt een waterornament?
Bent u op zoek naar een bronzen beeld om meer dynamiek aan te brengen in de tuin? Neem dan eens een kijkje in onze collectie waterornamenten. Of u nu op zoek bent naar een mooie bronzen vogel die het water uit zijn bek spuit, of een sierlijk bronzen vrouwfiguur die het water uit een kruik laat lopen: in onze webwinkel vindt u ze allemaal. Wilt u, voordat u een waterornament koopt, graag eerst wat meer weten over de installatie? Dat begrijpen we maar al te goed. We leggen u graag uit hoe een waterornament werkt.
Zo werkt een waterornament
Ieder waterornament in onze collectie werkt door middel van een pomp. Bij de installatie van het beeld wordt het ene uiteinde van de pomp aan het ornament verbonden terwijl het andere uiteinde in de watervoorraad verdwijnt. De pomp zorgt ervoor dat het water uit de voorraad omhoog gestuwd wordt, over het ornament loopt en weer terug in de watervoorraad verdwijnt. U kunt dit zien als een soort cirkel van water. De pompen voor onze bronzen beelden werken op 220 volt. Heeft u grotere waterornamenten, dan hebben die meer water nodig, waardoor u een grotere pomp nodig zult hebben. Hierover kunnen wij u adviseren.
Wat is een watervoorraad?
Of u nu een spuitfiguur of een fontein koopt: ieder waterornament heeft een watervoorraad nodig. Er zijn meerdere mogelijkheden, maar de beste keuze is vooral afhankelijk van uw tuin, het ornament en de plek waar u het ornament gaat plaatsen. Om het inzichtelijk te maken, hebben we hieronder de drie verschillende mogelijkheden even voor u op een rijtje gezet.
Vijverwater gebruiken als voorraad
Bent u van plan om het waterornament of spuitfiguur in of rondom de vijver in uw tuin te plaatsen? Dan kunt u het water in de vijver gebruiken als voorraad. U legt simpelweg het ene uiteinde van de pomp in de vijver, en plaatst het andere uiteinde op het ornament. De pomp zal het water van de vijver naar het ornament stuwen, en het ornament spuit het vervolgens weer terug in de vijver.
Een ingegraven waterreservoir
Heeft u geen vijver maar wilt u toch een waterornament in uw tuin plaatsen? Dan zult u de watervoorraad moeten ingraven. Hiervoor heeft u een zogenoemd waterreservoir nodig. Dit kunt u bij ons direct toevoegen aan uw bestelling. Op de plek waar u het beeld wilt plaatsen, graaft u een gat. U vult het reservoir met water en plaatst één van de uiteindes van de pomp in het reservoir. Vervolgens plaatst u hem in het gat, die u terug opvult met zand of stenen. Het waterornament kunt u bovenop (of dichtbij) het reservoir plaatsen. Zo is het reservoir volledig uit het zicht, en kunt u genieten van een prachtig spuitende fontein.
Waterornament met bovengrondse wateropslag
Er zijn ook waterornamenten met een bovengrondse wateropslag. Deze ornamenten worden ook wel terrasfonteinen genoemd, omdat ze ook gemakkelijk op kleine oppervlaktes zoals balkons kunnen worden geplaatst. Terrasfonteinen zijn volledig zelfvoorzienend omdat ze een ingebouwde watervoorraad hebben. Deze voorraad bevindt zich onderin het ornament.
Twijfelt u, na het lezen, nog altijd over welke watervoorraad uw ornament nodig heeft? Neem dan contact met ons op: wij helpen u graag verder!
