Waarom wachten op as na een crematie?

Na een crematie moet u over het algemeen een maand wachten totdat de as wordt vrijgegeven. Dit is in Nederland standaard en is vastgelegd in de As-wet. Het crematorium bewaard de as daarom in een speciaal daarvoor bestemde ruimte, die niet zomaar toegankelijk is. Na 30 dagen kunnen de nabestaanden de as komen ophalen om iemand te gedenken, maar als dit langer duurt, is dat ook geen probleem. De as wordt namelijk zes maanden na de crematie kosteloos bewaard, zodat u ruim de tijd heeft om deze op te halen.

 

As vrijgeven na een crematie

Er zijn twee redenen voor de verplichte wachttijd van een maand na het cremeren van een overledene. Als eerste is het zo dat de overheid hierdoor nog de mogelijkheid heeft om de as te laten onderzoeken. Het kan namelijk voorkomen dat er na de crematie twijfels ontstaan over de doodsoorzaak. Tijdens de eerste 30 dagen na de crematie kan de as daarom onderzocht worden op sporen van een misdrijf. Zo kan de as van een vergiftigd persoon bijvoorbeeld gifsporen bevatten.

De tweede reden zal vaker voorkomen. De nabestaanden hebben dankzij de As-wet namelijk voldoende tijd om te bepalen wat er zal gebeuren met de as. Het testament van een overledene is bovendien niet altijd onmiddellijk openbaar voor de nabestaanden: als de overledene een specifieke wens heeft met betrekking tot de as, dan geeft de wachttijd van 30 dagen de mogelijkheid om hier nog aan te voldoen.  


 

Wat te doen met as na een crematie

Sommige mensen kiezen er voor om de as van een overledene uit te strooien, maar vaak vinden nabestaanden het juist fijn om een specifieke plek te hebben waar ze hun dierbaren kunnen herdenken. Dit kan op verschillende manieren en plekken, maar het fijnste is toch om het dichtbij huis te houden. U kunt bijvoorbeeld een gedenkteken plaatsen in uw tuin, of een mooie urn in huis te plaatsen. Op deze manier kunt u uw dierbaren elke dag op uw eigen tempo herdenken. Bij Bronzen Beelden Winkel kunt u terecht voor een breed assortiment aan gedenkbeelden, die stuk voor stuk met de hand worden afgewerkt. Onze ervaren kunstenaars zullen op een zorgvuldige manier omgaan met de as van de overledene om ervoor te zorgen dat u een prachtig, waardig gedenkteken krijgt.
 

Bekijk ook onze gerelateerde pagina: Wat te doen met as? , 

 

Een gedenksteen of asbeeld

U heeft bij ons een ruime keuze aan verschillende soorten urnen, asbeelden en gedenkstenen. Allemaal zijn ze gemaakt van hoogwaardig brons. U bepaalt zelf hoe een gedenktekens voor uw dierbaren eruit komt te zien: of u nu voor een abstracte urn voor in de woonkamer gaat of een subtiel asbeeldje met vlinders of vogels. Ook kunt u een groter bronzen beeld op een sokkel plaatsen in uw achtertuin: bijvoorbeeld de ‘bloem des levens’ of ‘de oneindige dans’. Wij zorgen er in dit geval voor dat de as van de overledene goed afgesloten in de sokkel wordt geplaatst. Op deze manier kunt u in uw eigen achtertuin een mooi plekje voor uw dierbaren creëren.

 

Bekijk onze categorieën om iemand te gedenken

Klik op een afbeelding om naar de  categorie te gaan

thuis gedenken    tuin gedenksteen    Grafdecoratie om iemand te gedenken op de begraafplaats

ideeën asbestemming    alternatief voor grafsteen    huisdier gedenken

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel