Waarom heet het verjaardag?

We vieren maandelijks vaak meerdere verjaardagen, van kennissen, collega’s, vrienden, familie of onze partners. Maar heeft u er wel eens bij stil gestaan waarom we zo’n feest een verjaardag noemen? Waarom schenken we een verjaardagscadeau? Heeft ‘verjaren’ geen associaties met verlopen of vergaan? Wij zijn eens in de herkomst van het woord ‘verjaardag’ gedoken, op zoek naar het antwoord.

 

Waarom we een verjaardag vieren

We vieren onze verjaardag natuurlijk op onze geboortedatum. Tijdens zo’n verjaardagsfeest wordt gevierd dat iemand een jaartje ouder is geworden en overgaat van het ene levensjaar naar het andere. Dat is dan ook precies wat ‘verjaren’ betekent. Dit woord geeft aan dat iemand van leeftijd verandert. We ‘verjaren’ dus letterlijk op onze verjaardag.

Vroeger werd een verjaardag in het Nederlands ook nog wel een ‘naamdag’, ‘geboortedag’ of ‘ouderdag’ genoemd. Het woord verjaardag komt waarschijnlijk uit de zeventiende eeuw: het komt namelijk in 1691 voor het eerst voor in een Nederlands-Engels woordenboek. Het woord ‘jarig’ bestaat waarschijnlijk al langer. Bovendien hebben andere talen ook weer hun eigen benaming voor de verjaardag: zo zijn het Engelse ‘birthday’ en het Duitse ‘Geburtstag’ vergelijkbaar met geboortedag of geboortedatum.

 

De geschiedenis van de verjaardag

Overigens is de geschiedenis van de verjaardag een stuk ouder dan het Nederlandse woord zelf. Zo weten we bijvoorbeeld dat de oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren waarschijnlijk al hun verjaardagen vierden. Onze huidige verjaardagstraditie, inclusief verjaardagstaart en cadeaus, is waarschijnlijk nog wat jonger. Dit was namelijk lange tijd een feest dat alleen was weggelegd voor de rijken: pas vanaf de negentiende eeuw werd het in Europa langzamerhand voor iedereen gebruikelijk om hun verjaardag te vieren.

 

Bekijk onze populaire categorieën verjaardagscadeaus bij vieren verjaardag

Klik op een afbeelding om naar de  categorie te gaan

originele verjaardagscadeautjes onder 150

Tuinbeeld als blijvend verjaardagscadeau    Dierenbeeld als origineel verjaardagscadeau    zonnewijzer als origineel verjaardagscadeau

kleine beeldjes als grappig verjaardagcadeau    Leuk verjaardagscadeau kopen    familie beeldjes als cadeau verjaardag man

abstracte binnen beelden    sterrenbeeldjes cadeau    bronzen wanddecoratie voor verjaardag

 

Traditie bij een verjaardag

Een traditie die al bijna even oud is als de verjaardag zelf, is het geven van cadeaus aan de jarige job. Hiermee vieren we dat iemand weer een jaar ouder is geworden. Bent u nog op zoek naar een origineel verjaardagscadeau voor een vriend, familielid of kennis? Dan bent u bij Bronzen Beelden Winkel aan het juiste adres. Wij hebben namelijk een breed assortiment aan bronzen beelden voor binnen en tuinbeelden buiten: het perfecte originele verjaardagscadeau voor uw dierbaren. Van figuratieve beelden tot abstracte kunstwerken: er zit voor elk wat wils bij. U geeft de jarige job dus een uniek, origineel kunstwerk voor zijn of haar verjaardag, dat nog jarenlang een glimlach op zijn of haar gezicht zal blijven toveren.

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel