Relatiegeschenken aftrekbaar - hoe zit dat?

zakelijke relatiegeschenken aftrekbaarAan het einde van het jaar geven bedrijven vaak relatiegeschenken aan hun zakelijke relaties. Het is een manier om te laten zien dat er sprake is van waardering, wat doorgaans erg op prijs wordt gesteld door de ontvangende partij. U kunt hierbij denken aan eindejaarsgeschenken die rond de kerstdagen gegeven worden of wanneer er een nieuwe deal is gesloten. Het geven van dergelijke zakelijke bedankjes is ontzettend leuk, maar weten dat u de voorbelasting terug kunt krijgen, misschien des te leuker.

Wanneer hebt u als gever recht op het terugkrijgen van de btw? Deze vraag is helaas niet in één zin te beantwoorden. Er zitten namelijk diverse haken en ogen aan als u een zakelijk geschenk wil geven.
 

Relatiegeschenken zijn cadeau's die sporadisch gegeven worden aan een bestaande klant. Als u niet meer uitgeeft dan €227,= per jaar per bestaande klant, mag u de btw aftrekken.
 

Wat wordt er bedoeld met de term relatiegeschenk?

We gaan hierbij niet uit van wat wij onder de term relatiegeschenk verstaan, maar hoe de Belastingdienst deze term uitlegt. Eerst moeten we dus duidelijk hebben wat er precies onder relatiegeschenken verstaan wordt, volgens de Belastingdienst.

Relatiegeschenken zijn cadeau's die sporadisch gegeven worden aan een bestaande klant. Onder relatiegeschenken vallen niet de cadeaus of uitjeswaar u werknemers mee verrast. Personeel valt dus buiten deze regeling. Ook is een relatiegeschenk geen cadeau dat u geeft aan nieuwe (zakelijke) klanten. Daarvoor gelden andere regelingen die toegepast kunnen worden.
 

Uitzondering op de regel

Er geldt een belangrijke uitzondering op de regel die te maken heeft met de vastgestelde drempel van € 227,00. Geeft u per relatie minder of gelijk aan € 227,00, exclusief btw, uit per jaar? Dan mag u de voorbelasting aftrekken.

De jaarlijkse kosten dienen dus onder dit bedrag te blijven om de btw terug te krijgen. Mits u niet meer uitgeeft dan € 227,00 op jaarbasis per persoon, kunt u ook de btw terugvorderen voor relatiegeschenken die gegeven zijn aan ondernemers die niet btw plichtig zijn en particulieren.

Betreft het bedrag een waarde die hoger is dan € 227,00 per persoon? Dan moet het relatiegeschenk in ieder geval toe te passen zijn in het bedrijf. Neem bijvoorbeeld een bronzen beeldje in opdracht die u speciaal hebt laten maken met de naam van uw bedrijf erin vermeld. In dat geval zou het relatiegeschenk worden vergoed. Dat geldt uiteraard ook voor andere kantooraccessoires en kantoormeubelen.

Hebt u als relatiegeschenk een snowboard gekocht, omdat het de hobby is van uw klant? Of een prachtig sieraad waarmee u de klant persoonlijk wilt bedanken? In dat geval kan de btw niet worden afgetrokken. Belangrijke vuistregel is dat u zich af moet vragen of de klant het artikel zelf ook gekocht zou hebben voor zijn bedrijf. Zo ja, dan mag het worden afgetrokken. Zo nee, dan dient u de voorbelasting zelf te betalen.

Wilt u meer weten over deze regelingen? Dan doet u er goed aan uw accountant te raadplegen of een fiscalist in te schakelen.

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel