Wie moet De Denker voorstellen? 

Wie moet de Denker voorstellen? Hierbij een stukje geschiedenis. De meeste mensen associëren het beroemde bronzen beeld van Rodin "De Denker" van Auguste Rodin met filosofie. Dat komt door de diep nadenkende houding van het beeld.

Het moet dan ook de mediterende Dante voorstellen. Rodin werd voor dit beeld geïnspireerd door het bekende gedicht 'De goddelijke komedie' van Dante, een Italiaanse schrijver en dichter. Diens driedelige gedicht gaat over een reis door het hiernamaals en wordt door velen als hoogtepunt in de wereldliteratuur beschouwd.
 

Bekijk onze beelden van Auguste Rodin

klik op de afbeelding om de beelden te bekijken

Rodin beelden brons

 

De goddelijke komedie van Auguste Rodin

Dante schreef De goddelijke komedie tussen 1307 en 1321. Het gedicht beschrijft zijn reis door de hel, louteringsberg en de hemel. In het gedicht is Dante zowel verteller als de hoofdpersoon. Zijn reis brengt hem de diepe ellende in de hel tot aan het hemelse paradijs in de hemel. De goddelijke komedie is geschreven in Florentijns dialect. Dat is bijzonder, want over het algemeen werd er in die tijd geschreven in het Latijn.
 

De Denker als onderdeel van Porte de l’Enfer 

Rodin kreeg in 1880 zijn eerste grote en officiële opdracht binnen, Porte de l’Enfer, in het Nederlands vertaald; Poort der Hel. De Denker is onderdeel van deze beeldenserie met meer dan 200 beelden. De beeldenserie moest een bronzen poort voorstellen, verwijzend naar De goddelijke komedie van Dante. De Denker stond aan de bovenkant van de Poort der Hel en was het eerste beeld dat openbaar werd gemaakt. Later werd het beeld zelfstandig bekend. 

In 1906 kwam De Denker voor het Pantheon te staan, toen er een sociale crisis heerste. Het beeld werd daarmee een staatsbeeld. Later, in 1922 is het beeld verplaatst naar de beeldentuin van het Rodin museum. Van het beeld zijn afgietsels gemaakt die op verschillende plekken te zien zijn. Zo staat er ook een afgietsel in Laren, in het Singer museum. De afgietsels zijn verder te vinden in onder andere Japan, Denemarken, Taiwan en de Verenigde Staten. 

de helpoort augus Rodin

 

Bronzen beelden kopen met o.a. iDeal, Credit Card, AfterPay of PayPal
Vragen over bronzen beelden? Bel ons gerust
Bezoek ons op afspraak

Uw bestelling

Nog geen bronzen beelden toegevoegd
Bronzen Beelden Winkel Garanties
© 2014 - 2024 Bronzen Beelden Winkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel